Danas se je u Zaboku u prostorijama zabočkog Dvd-a održalo predstavljanje knjige „Argumentirano za život“ dr. sc. Krunoslava Puškara u sklopu jesenske inicijative „40 dana za život. Nakon molitve i  uvodnih riječi pozdrava uslijedilo je samo predstavljanje. Prvi govornik bio je vlč. Luka Slijepčević, župnik dviju župa BDM od Sedam žalosti Veliko Trgovišće i Sveta Tri Kralja – Velika Erpenja koji je istaknuo da kada govorimo o pobačaju možemo podijeliti ljude u tri skupine – indiferentni, oni za pobačaj i oni protiv pobačaja.

 Autor u ovoj knjizi donosi životne primjere ili slučajeve te objašnjava i nudi rješenja u svjetlu evanđelja i vjere. U ovoj se knjizi važna rješenja ne nameću ili ne nalažu, ona se predlažu, a isto je tako i s našom vjerom. Moramo uvijek biti svjesni da vjera koju predlažemo drugima može biti odbijena. I tada to ne treba doživjeti kao osobno odbijanje ili osobni neuspjeh. Živimo u društvu koje se u raspravama koristi vrijeđanjem i galamom vikom. Naše rasprave su bez argumenata. TA najvažnija zadaća apologetike je dati argumente a te argumente u ovoj knjizi o pobačaju daje nam sam autor i ako se budete  tim argumentima služili, služite se kako kaže sv. Pavao blago i s poštovanjem.

Na kraju je iznio svoj osobni dojam čitanja ove knjige te ističe kako već dugo nije sreo knjigu koja tako jasno postavlja pitanja a onda i na njih daje konkretne odgovore. Ova knjiga je meni pomogla da blago i s poštovanjem pokušam sebe pronaći u pokretu za život, na koji način pomoći, svakako tu je molitva, ali volio bih pomoći kroz konkretna djela – možda  financijski u pomaganju kuća koje prihvaćaju majke koje ostaju same jer su se odlučile zadržati djecu ili pomoći nekome u ispovijedi kroz razgovor i savjet – zaključuje vlč Slijepčević.   Na kraju je čestitao autoru i pozvao da na sličan način obradi mnoga druga pitanja ili probleme s kojima se mi kao vjernici susrećemo.

Okupljenima se je zatim obratio autor dr.sc. Krunoslav Puškar koji je odmah na početku rekao kako nije lako predstaviti vlastitu knjigu. Knjiga je nastajala više godina promišljanjem same krize pobačaja. U prvom dijelu daje uvod u problematiku pobačaja, odnos Crkve prema njemu, prikaz pokreta za život, važnost ispravnog argumentiranja te kako svatko može doprinijeti prestanku pobačaja, dok u drugom, glavnom dijelu, knjiga obrađuje 40 najčešćih mitova o pobačaju, donoseći obilje znanstvenih činjenica koje u kratkim crtama uspješno pobijaju te mitove. Međutim, ova knjiga daje konkretne argumente kojima ne samo možemo dobiti raspravu usred labirinta poluistina i laži nego i, ono najvažnije, pridobiti sugovornika na našu stranu.” Namjera ove knjige nije bila samo informacija, nego i formacija. Dakle želim da ova knjiga potakne sve  vas na djelovanje, sve nas na djelovanje. Svi smo  pozvani obraniti nerođeni ljudski život. Dakle, kada počnemo braniti riječima i djelima nerođeni ljudski život, da će svi ratovi nestati između naroda, unutar naroda i unutar obitelji. Svaki ljudski život je svet, jedinstven i dragocjen – završio je izlaganje autor Puškar.

Uslijedila su zanimljiva pitanja okupljenih građana autoru u kojima su svojim vlastima svjedočenjima iznijeli nedoumice  a zatim na njih dobili konkretne odgovore.

U glazbenom dijelu programa nastupio je poznati duhovni kantautor i glazbenik Dragutin Hrastović.

Ova knjiga je prvi zajednički projekt Naklade „Crisinus” i udruge „Hrvatska za Život”, a prilog od prodaje knjige namijenjen je djelovanju udruge „Hrvatska za Život” i 40-ak majki kojima Udruga konkretno pomaže materijalno, moralno i duhovno, a koje su odustale od pobačaja. Dodajmo još kako će se ova knjiga predstaviti još u Vinkovima, Vukovaru, Varaždinu i Zagrebu.

Inicijativa 40 dana za život se nastavlja u Zaboku do 5. studenog molitvom ispred crkve na Trgu sv. Jelene Križarice od 07:00 do 19:00 sati i svi ste dobrodošli.

Pripremio: Darko Fiket

admin

By admin

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)